Kinderkleding

Kinderkleding

Hoeveel kinderkleding winkels zijn er nog in Sloten?

Sloten is een dorp, maar dan in een grote stad. De stad Amsterdam heeft het dorp Sloten letterlijk en figuurlijk opgeslokt. Toch zijn er nog tekenen van het oude dorp zichtbaar. Langzaam verdwijnen deze echter. Met het verdwijnen van de inwoners, verdwijnt ook het dorpse karakter van Sloten. Beetje bij beetje gaan zelfs de winkels die kinderkleding verkopen weg. Deze worden vervangen door hippe koffietentjes.

Kinderkleding en gentrification

In Sloten zijn nog oude arbeidershuisjes en het oude lintdorp op de dijk is zelfs nog zichtbaar. Dit zijn woonomgevingen die populair zijn onder jonge, rijke stedelingen. Omdat Sloten in de stad Amsterdam ligt, wordt het steeds populairder onder de stadsgenoten met geld.

Dit zijn vaak niet eens echte Amsterdammers. Ze zijn ergens anders geboren en in Amsterdam komen wonen. Ze hebben hier geen achtergrond. Toch komen ze in Sloten wonen. Vaak werken ze in andere delen van de stad. Ze hebben goed geld, werken ergens anders en hebben ergens anders hun sociale contacten. Ze zoeken verder niets in Sloten.

Ze kopen geen kinderkleding meer in Sloten, gaan er niet naar het café, maken geen praatje met buurtgenoten, enzovoort. Ze hebben er totaal geen sociale interactie. Eigenlijk maken ze de buurt kapot, want wat is een buurt zonder mensen? Wat is een dorp die geen kinderkleding meer verkoopt?

Deze nieuwe bewoners kopen hun kinderkleding niet meer in winkels die zijn gespecialiseerd in kinderkleding, maar juist online. Een grote online kinderkleding winkel is Amazingkids.  Er komt geen menselijk contact meer aan te pas. Zelfs wanneer de kinderkleding wordt thuisbezorgd laten ze het afleveren bij een postkantoor in plaats van thuis de deur open te doen.

Een dorp zonder kinderkleding

Wat wordt Sloten? Wat staat ons te wachten? Worden we een dorp zonder kinderkleding? Zijn er straks geen faciliteiten meer over, maar moeten we voor alles naar de stad? Zonder faciliteiten, is het dorp slechts een karakterloze buitenwijk. Een vinexwijk, waar men totaal geen interactie meer heeft met buurtgenoten. Ik zou dat ontzettend jammer vinden.

Wat kunnen we eraan doen? Moeten we nieuwe winkels openen? Zullen we de nieuwe bewoners bij het sociale leven in Sloten betrekken? Het is allemaal al geprobeerd. Het is op niets uitgelopen. De nieuwe bewoners zijn anders. De oude bewoners vertrekken langzaam. Ze sterven of zijn genoodzaakt om ergens anders te gaan wonen. Ze kunnen de stijgende huren niet meer betalen of kunnen geen betaalbare woning vinden in Sloten. Sloten was een buurt voor de arbeiders, maar is inmiddels steeds meer een buurt voor de rijke stedelingen. Dat klinkt erg tragisch, maar is steeds meer het geval.

Het is een probleem, maar wat kunnen we eraan doen? Zijn er voorbeelden van vergelijkbare situaties waarin de bewoners de buurt hebben weten te redden van een ondergang? Kunnen we het tij keren? Kunnen we ervoor zorgen dat de oorspronkelijke bewoners blijven en niet weg moeten?

Posted on